lørdag 15. juni 2024

Det ble fin tur

 


Ut fra Strømstad litt over 8. Seilene kom opp like utafor havna, ett rev i storseilet. Langs Hvalerøyene var vinden på litt romt kryss med styrke mellom 5 og 8. Det gikk unna. Delvis fint vær, ikke noe regn. Ved Trestenen dreide vinden mer på sørvest og bølgene som var ute i fjorden fikk tak. Det var ganske humpete og farten gikk ned. for å holde en fornuftig vinkel på vinden, gikk jeg rett mot Hollenderbåen. Der kom jeg litt i le for bølgene så derfra og inn til Horten gikk det med spridde seil og bra fart. vinden holdt seg ganske stabil og tok seg opp utover dagen slik meteorologene hadde varslet. Sola kom fram utover dagen så det ble en flott tur. 

Etter en natt i Horten gikk turen opp  til hjemmehavna. Det var varslet regn fra ca 1300, så jeg presset på for å komme tørr fra, Det gikk nesten. vinden holdt seg bra over Breidangen. Slør på ca 11m/s og bra fart. Ganske slitsomt med en verden som er så mye på skrå, men kjempegøy. Ved Rødtangen gikk alle naturkreftene sammen for å lage kaos for en seiler. vinden kom etter hvert fra alle kanter og varierte mellom 1 og 9 i styrke så seiling ble en utfordring. Motoren overtok og på innsiden av Strømmen ble det seiling igjen. Riktignok bare med genoa, men det holdt lenge i den skiftende vinden. I perioder suste det framover og like etter var det helt stille . 

Utsikten bakover var ikke lovende 



 Da er Ingerto vel plassert i hjemmehavna. Alt er ryddet og det meste vasket og støvsuget. Fire uker på tur gir litt røt og møkk. Så nå er hun klar til neste tur. Jeg går på land noen uker for å gjøre andre ting. 😃⛵

onsdag 12. juni 2024

Meteorologene hadde rett.

 I dag skulle det være vind fra sørvest, skyet og torden langs kysten, men kun over land. 


Varslet stemte på en prikk. Litt vanskelig å se på bildet, men jeg hadde vind fra sørvest, overskyet og kunne både høre og se lyn og torden. Været holdt seg stabilt hele dagen. Det vil si jeg fikk stadig mer sol og tordenværet holdt følge, men heletida på land. 

Det var en ganske spesiell opplevelse. Det blinket og bulderet hele dagen og jeg ville ikke ha gått ut dersom været hadde vært over meg. 

Seilinga var flott, litt varierende vind og gammel sjø. Lengst nord i Kosterfjorden tok vinden seg opp og det ble flott fart og spennende seiling. Ingerto var flere ganger over 7,5 knop og det sang i hele båten. Nydelig. 

Da blir det en dag i Strømstad mens jeg venter på god vind oppover fjorden. 

tirsdag 11. juni 2024

Det bedrer seg alltid


 I dag gikk turen fra Lysekil til Grebbestad.( 33 nm) Det ble  motor helt til Hunnebostrand og flott seiling derfra til Grebbestad. Flott vind fra vest nordvest. Skarpt kryss hele veien Hastighet mellom 5 og 7 knop og nydelig sol. Det veier opp for kjedelige (vindfulle) dager i Lysekil. 

Det tok sin tid å komme fram Skippo stipulerer turen til 7,5 timer med 4,5 knops fart. Det stemt bra Jeg startet 0730 og var framme 1600. nå blir det litt mat og en liten tur inn i sentrum før dagen avsluttes med mer EM. 


søndag 9. juni 2024

Blåste det mye i Kungshamn blåser det mer her.

 Akkurat nå er det stiv kuling med vind over 24m/s i kastene. Dette er ikke vær jeg kan seile i. Det er skremmende bare å høre ulinga i riggen og kjenne på kreftene i vinden når den tar tak i masta. 

Fiskerhamna i Lysekil ligger bag en solid molo,  har vindbeskyttelse godt akterfeste og er en trygg havn under alle værforhold. 

Man må nok være en mer erfaren seiler enn meg, ha annet utstyr og god erfaring for å være ute i denne typen vær. Jeg trodde jeg kunne takle det meste, men den gang ei. Her blir jeg liggende til det roer seg om et par dager. Deet virkelig store lyspunktet er EM i friidrett som jeg virkelig får god oversikt over. 

Mer om seiling kommer når været har bedret seg. 

fredag 7. juni 2024

Blåsende dager i Kungshamn.

 Det ble skikkelig blåst etter at jeg kom til havn. Inne i Kungshamn var vinden oppe i over 20 m/s, så fordelen med å se på værmelding og fortøye med baugen i riktig retning var åpenbar. Dag 2 blåste ikke fullt så mye ,men fremdeles friskt. Jeg gikk til Smøgen over broa og det tok godt på toppen , nesten så jeg måtte holde meg fast i rekkverket. I Smøgen var det fremdeles lenge til sommeren setter inn Det var kun noen forretninger og spisesteder som var åpne, men båtene som lå der lå godt i le og hadde god plass. 

Dag 3 begynte det å klø i seilbena. Jeg gikk tur og leste bok, men nå var det nok. 

Så i dag gikk turen tilbake til Lysekil. Sterk motvind, litt seiling fram til Malmø`n. Derifra og til Lysekil ble det motor. Mye gammel sjø og 7-8 m/s rett i mot . Regnværet lå som en vegg ute i fjorden, men holdt seg der til etter at jeg hadde lagt til i den gamle Fiskehavna. På veien inn kom vinden helt opp i 18,3 rett bakfra Ingerto fløy avgårde på bare riggen 

Da blir det et par dager her  før jeg drar videre.  

tirsdag 4. juni 2024

Skjærhamn - Kungshamn

 29 nm i periodevis sterk vind på lens og slør. Slitsom, men morsom tur. 

Det blåste i perioder opp mot 13 m/s og jeg seilte med bare genoa. Det freste rundt båten og farten var i lange perioder godt over 6,5 knop. Det var fort og for en gammel mann i en gammel båt, men  vi holdt følge med  de fleste andre på vår størrelse.

 I dag var det ikke shorts og t-skjorte, men både varmt og  vindtett måtte til. Det var hele dagen truende skyer i sikte, men regnværet holdt seg borte til godt etter at jeg hadde fortøyd og ryddet. Enn bra dag. 

mandag 3. juni 2024

Sørover fra Lysekil

 Planen var å seile sørover gjennom Molløsund, inn Stigfjorden og fram til Stenungsund. Nydelig vær, god varme og akterlig slør. Ikke spesielt stor fart, men jeg kom sørover. Etterhvert dukket det opp merkelig skyer over land. De beveget seg meget rask og ga mer og mer vind og ikke minst tordenskrall. 

Jeg fant ut at det ikke var spesielt trivelig å dra inn under skyene så jeg fortsatte sørover gjennom Molløsund til Skjærhamn. Det gikk bra med seil hele veien, men det ble i  perioder nokså hektisk. 

Skyene ble liggende over Stigfjorden med mye lyn og torden så jeg var fornøyd med valget. 

Nå er værmeldinga ganske mye vind og nedbør fra tirsdag kveld, så planen nå er å snu oppover til Kungshamn i løpet av morgendagen. Det kan bli en fin tur dersom jeg starter tidlig og kommer fram før regnværet på kvelden. Så bli Kungshamn oppholdsted noen dager inntil været bedrer seg. 


lørdag 1. juni 2024

Solfyllt tur til Lysekil

 Dett var ikke så mye vind, men den var såvidt seilbar. Det begynner egentlig å bli mange sakteseilturer nå, men så lenge båten går uten motor, er det  seiling. Fremdeles ikke mange båter ute og de få som er på vannet har svenskt flagg.