onsdag 30. september 2015

Sol og god temperatur

i dag er det meldt flau vind, antakelig fordi de blåser så lite at selv vinden blir flau. Høstvinden fra i går og natt er blåst bort. Det blir nok en bedagelig motortur nordover i løpet av formiddagen.

Vinden bedret seg og det ble en riktig fin seilas  med vinden på tvers, ikke så fort men slik skal det være. Etter en flott tur la jeg til på Østre Bolærne. Her er det merkelig nok flere båter, mulig ettermiddagsturister fra Tønsberg, men likevel overraskende mange.
Leirskole er i full drift og barn bader tydeligvis uansett temperatur og årstid

tirsdag 29. september 2015

Høstvinder

Det blåser godt utpå, idag ble det landligge pga vind , 14-15m/s, sola skinner og det er brukbar temperatur i le. Rulleskøytene kom fram igjen og rullet ca 45 km. Motvind er noe som tar på, men hjemveien blir desto lettere.

mandag 28. september 2015

Det er ikke sommer, men det likner.....

Det eneste som mangler nå er de 20 varmegradene, ellers er det sommer. Det blir en ny dag med rulleskøyter i Strømstad før kursen settes mot Horten i morgen. Da er det meldt 4-6 m/s fra sørvest, perfekt for en tur nordover langs Østfold . 

søndag 27. september 2015

Nydelig høstdag i Strømstad

En flott dag, som skapt for rulleskøyter, Det ble en tur på ca 3 timer.
Ingen tvil om at det er høst, ca 5 grader i dag morges, men nå er det varm sol og flott. Det eneste som mangler en seiler nå, er vind. Muligens kommer det litt i morgen , så jeg blir nok liggende her etter en liten tur ut i Kosterfjorden for å sjekke om meteorologene virkelig har rett. 

lørdag 26. september 2015

Blå høsthimmel, kaldt

Nydelig morgen, ca 8 grader før sola får varmet opp. Ingen strøm i havna har gitt en kald natt. Varm kaffe og gode klær gjør imidlertid hele forskjellen. Jeg begynner å tro at jeg i en alder av 67 er i eldste laget for denne formen for friluftsliv. Det spørs om det ikke kreves litt bedre utstyr for oppvarming av båten, men det er fremdeles så mange flotte sider ved dette at det nok varer noen dager til før sesongen er slutt.
Det er ikke spesielt mye vind i dag, så jeg regner med en relativt behagelig og langsom ferd sørover.

Bølger fra i går sammen med lite vind gjorde turen utfordrende. Det ble en del motorseiling, men største delen av turen gikk for seil uten motor. Avstanden fra Horten til Strømstad er ganske konstant og tida som går med er mellom 6 og 7 timer, Det ble etter hvert såpass varmt at to lag med fleece måtte av og til slutt var det bare en trøye igjen. Fantastisk tur, nydelig vær og god temperatur.

fredag 25. september 2015

Solbriller og blå himmel

Endelig kom høytrykket. Klart og flott vær, selvsagt litt kaldt, men det hører til. nå blir det tur.
Motvind ut fjorden og og over Breidangen, Seiling på kryss med vinden fra sørøst. Det ble tilslutt for skarpt, så den siste biten gikk for motor. Ligger i gjestehavna i Horten og drar videre i morgen. Det er spådd vind fra vest-nordvest, så da passert det å dra sørvestover mot Strømstad. 

torsdag 24. september 2015

Turist i eget land, Drammen

Jeg blir en natt til i havna og bruker dagen til en tur til Drammen. Dels for å handle litt mat, dels for å se på byen. Værmeldinga i radio varslet kuling og regnbyger utover i fjorden, mens i morgen skal det i alle fall være sol. Det ser også bra i helga og utover i uka.
Det passet i grunn bra å ikke dra ut i dag.
Migrenen slo inn utover dagen og nå er den på topp, ikke særlig trivelig, men når det først skal være sånn er det bra å ikke seile.



onsdag 23. september 2015

Tett tåke

Tåka ligger i høyde med dekket og sikten er ca 5 meter. Det blir ingen tur før den letter, muligens i ettermiddag en gang.
Tåka lettet litt etter hvert, men regnet kom tilbake. Det ble båtvask i stedet for tur. Nå er Ingerto gullende ren utvendig og innvendig og jeg satser på morgendagen. 

tirsdag 22. september 2015

Det øser ned

Jeg er tilbake i båten for en antakelig siste tur denne sesongen. Regnet øser. Drammenselva var minst like stor som under vårflommen (sett fra bilen) og i havna var allerede de første båtene på land. I morgen har meteorologene funnet ut at det skal bli skyet, men ikke regn og litt vind. Så det blir tur. 

tirsdag 15. september 2015

Siste natt i båten for denne gang

Da er båten rengjort, pakket og ikke minst tørket innvendig, og jeg er hjemme på landet. Et utrolig regnvær som varte fra havna og helt hjem.

mandag 14. september 2015

Regn, vind og vått

Det ser ut som om regnet skal gi seg ca kl. 1000, Da blir det avgang. Over Breidangen med laber til frisk bris (9- 10m/s) fra øst. Inn i Drammensfjorden 4-6 fra øst. Jeg håper bare at regnet oppfører seg som meteorologene sier på yr.no

Frisk tur over Breidangen, helt oppe i 7,3 knop, men inn fjorden ble det heller labert nesten uten vind. Regnet holdt seg stort sett borte, selv om det var et truende skydekke.

søndag 13. september 2015

Overskyet, 16 grader

Vind fra øst-sørøst 6-8 m/s ute på Sekken. Drar nordover om en halv time. Været skal holde seg som nå, litt mindre vind utover dagen. Regnet skal ikke komme før i kveld.
Det ble en kjempetur, riktignok uten sol, men ellers alt som skal til. Sør-sørøst vind mellom 7 og 14 m/s , Maks båtfart 7,4 knop og snittfart 5,1 knop. Dette ga en seilingstid på¨7 timer og ett kvarter. Det smakte med Peppes pizza etter å ha lagt til i gjestehavna. 

lørdag 12. september 2015

Strømstad havn

Det er grått vær for første gang på nesten en uke
Havna er nesten full. Motorbåter fra Østfold. Det er Strømstadmesterskap i makrellfiske i dag .

 I går ettermiddag  ble det en flott tur på skøyter (ca 35km). I dag er planen litt handling og en skøytetur.

fredag 11. september 2015

Grebbestad -Strømstad

Nydelig vær, vind fra øst-sørøst  4-6m/s.  Dette ser ut til å bli en flott dag. Det er meldt regn utover i neste uke, så da er nok turen slutt for denne gang.
Flott tur  rundt Gule Humpen, og nordover i Kosterfjorden. Passelig vind fra riktig retning i forhold til målet. Erfaringen har vist at et rev i storseilet når jeg seiler slør, gir både bedre båtfart og et mer behagelig liv. Det stemt også i dag

torsdag 10. september 2015

Lite vind - flott vær

Drar nordover mot Strømstad. Jeg får se hvor langt jeg kommer i løpet av dagen. Litt vemodig å se alle de vinterstengte sommerhusene og seilbåter uten seil, men det er noe med årstidsvariasjonene som fasinerer
Det ble en utrolig flott seildag. 7 timer i skjærgården utenfor Hunnebostrand og  Fjellbacka før jeg la til kai i Grebbvestad. Vinden var nordvest og varierte mellom 3 og 5 m/s, perfekt....

Ingerto suste gjennom trange sund, forbi holmer og skjær og sjøen var helt flat. En kjempeopplevelse. 

onsdag 9. september 2015

Dette ble det sørligste punktet på denne turen

Nå har jeg t ferdig og Kungshamn ble det sørligste stedet for denne turen. Litt vemodig å måtte innse at sommeren 2015 faktisk går mot slutten, men det er fremdeles litt igjen ......
I dag blir det seiling rundt Smøgen. Kursen settes sakte, men sikkert nordover. Resten av uka skal ha bra vær, men svak vind. Vinden øker inn mot helga etterhvert som regnet kommer. Da regner jeg med å være i nærheten av Strømstad.

Usedvanlig mye fin kystnatur å se. Det var såvidt det ble sig i båten med seilene oppe, så det ble god til å se på seler, fugler og holmer. Etter noen timer rundt  Smøgen, satt jeg kursen mot Sotekanalen og Hunnebostrand. Der var det tid for en rulleskøytetur og ikke minst en dusj. 

tirsdag 8. september 2015

Nok en flott dag med sol og kald luft

Drar etterhvert sørover mot Lysekil, så får jeg se hva jeg gjør videre. Langtidsvarslene ser ut til å gi mye regn utover i neste uke, og jeg begynner så smått å bli litt lei av landligge og regnvær.

Det ble rulleskøyter og utforsking av området rundt Kungshamn,Vaejern og Smøgen. Fantastisk flott. Ikke optimale rulleskøyteforhold, men absolutt godkjent.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg gjør videre. Langtidsvarslet sier flott vær, men nesten ikke vind  fram til lørdag og så regn så langt det går. Jeg tar en beslutning i morgen, og spiser litt middag nå. 

mandag 7. september 2015

Sol og kaldt

Nydelig morgen i Hunnebostrand, men bare 8 grader før sola har kommet skikkelig fram bak fjellet. Fremdeles vind fra nord. I dag av den bedagelige sorten på rundt 4m/s. Drar videre sørover. Langtidsvarselet sier rolige vinder og bra vær uten særlig med regn.

Det ble ikke lange turen i dag. Kun gjennom kanalen til Kungshamn. Der skulle jeg i butikken og da viste det seg at reparasjonen fra i går ikke var god nok. Resten av dagen gikk med til å fikse problemet med å få giret i bakk. Nå er alt i orden ,Jeg har prøvekjørt masse og alt er som det skal.

Resultatet er at det blir en natt i Kungshamn. Det er ikke akkurat fullt av båter her, kun en til i tillegg til meg, men været er bra, litt kaldt og sol.

søndag 6. september 2015

En morgen uten regn

Endelig sol og blå himmel. Akkurat nå er det litt mye til at drar sørover mot Smøgen, Det blåser 11,5 m/s fra nord,men det kommer sikkert til å roe seg litt utover dagen. Jeg avventer foreløpig.

Rastløsheten tok overhånd og jeg la i vei. Medvind og genoa gikk aldeles utmerket. I perioder var vinden vel sterk, 14,5 m/s, så båtfarten var det ikke noe å si på.
Seilet ble tatt ned inne i havna i Hunnebostrand. Motoren startet og gikk som vanlig, så overraskelsen var stor da det ikke var mulig å slå bakk.
 Heldig vis var det folk på brygga som kunne ta i mot så det gikk greitt. Nå er reparasjonen ferdig og alt er i orden igjen.
Det var bare girspaken som hadde løsna fra girvaieren.

Forøvrig er det nydelig vær, men temperaturen kunne godt vært litt høyere i denne vinden.

lørdag 5. september 2015

Regn, lyn og torden

Et utrolig vær i dag morges. Styrtende regn, lyn så det holdt og torden som brakte over alt.
Nå ser det ut som om det verste er over, kun litt regn som henger igjen.
Jeg har tenkt meg på Østerens dag om en liten stund. Spennende å se hva det er.

Nå har jeg spist østers, veldig oppskrytt spør du meg. Festen i Grebbestad besto av kurs i østersåpning, og spising av østers/drikking av "østersbobler"(musserende vin), og den holdt på hele dagen og utover kvelden. Det virket ikke som om deltakerne lot seg hemme av regn og vind, og de levde opp til dagens motto: "Østers smaker like godt i uvær"

fredag 4. september 2015

Det ble landligge

En nydelig morgen med sol og varme, plutselig gjort om til øsende regn før sola kom tilbake igjen. Slik var det hele formiddagen. Etterhvert ble det opphold og tildels bra vær. Resultatet ble en skøytetur til Havstensund og et besøk i min favorittsportsbutikk.
I morgen er det stor østersfest i Grebbestad. Skal bli spennende å finne ut hva det innbærer og ikke minst smake på østers.

torsdag 3. september 2015

Vannet var nesten slutt, men bare nesten..

Endelig opphold og brukbar vind, så lenge det varte. Midt ute i Kosterfjorden fant værguden ut at det var på tide å slippe litt mer vann. Byger heter det visst, men dette liknet mer på dusj. Det var som betalingsdusjene i gjestehavner, akkurat lenge nok til å bli klissvåt, men ellers ubrukelig.
Dette gjentok seg med ujevne mellomrom hele dagen og kuliminerte med et voldsomt tordenvær over Grebbestad. Akkurat nå er det pause og jeg får tid til å vurdere om Østronets dag på lørdag er et aktuelt arrangement. Får se hvordan vær og vind er i morgen.

onsdag 2. september 2015

Blir det ikke slutt med vann

Utrolig hvor mye vann det er plass til i skyer. Heldigvis er båten like tett på oversiden som på undersiden,  Hun har fått en skikkelig utvendig vask og er gullende ren på dekket.

I dag skal det blåse opp mot kuling fra sør  i Kosterfjorden, så det blir nok en dag til i Strømstad. Bare det tørker opp på veiene blir det nok en lengre skøytetur i stedet for seiltur.

Det begynner såvidt å bli liv de andre 7 båtene som ligger her, ganske mye klestørk for de som kom inn i i løpet av ettermiddagen i går. 

tirsdag 1. september 2015

Regnet øser og vinden uler

Luftavfukter, tørr og varm båt og en god bok. Dagens program