onsdag 31. juli 2013

En humpete dag

Turen fra Risør til Stavern tok 5 timer, mesteparten av tida var som å sitte i en berg- og dalbane. Mye gammel sjø, dønninger med nye bølger på toppen, Vinden var bra 6- 10, men den kom ikke i riktig retning i forhold til bølgene, så det var mye bevegelse. Været var flott, og vi kunne se regnbyger med lyn og torden suse ned inne på fastlandet mens vi satt i sola og holdt oss fast.
Alt i alt var det en fin tur, men den var slitsom.
I Stavern var det stille og deilig sol.så vi fikk en deilig ettermiddag. 

tirsdag 30. juli 2013

Tilbake i Risør

Etter et døgn på Askerøya, trivelig besøk hos Asbjørg og Jørgen, nydelig vær og frokost på Askerøya før turen i dag gikk til Risør. En del regn og torden, men det kom etter at vi var kommet i havn, så de var helt i orden.

lørdag 27. juli 2013

En behagelig dag i Tvedestrand

I dag har Ingerto ligget stille og jeg har vært på besøk i en mengde antikvariat, utrolige mengder med bøker og blader. Tvedestrand har også et utmerket bakeri jeg har besøkt, mye godt.
Været har vært flott, sol og varmt , og det spådde regnværet virker langt unna. Blir liggende til mandag morgen, før turen starter nordover igjen.

fredag 26. juli 2013

Endelig litt vind

Nordøst dreiende på sørøst med styrke 3-5.  Flott vind for seiling nedover kysten. Fint og varmt vær med sol utpå dagen. Selvstyringen min fungerte delvis. Det er tydelig forbedringspotensiale, men den holder båten nesten på kurs i lange perioder.
Sheet to Tiller steering

Prinsippet har jeg funnet på nettet, ( se video ), driver stadig forsøks- og utviklingsarbeid for å få det til å funke skikkelig.
Det var en flott dag, Ingerto klukket sørover mellom 3 og 5,5 knop. Egentlig var det så bra at turen ble i korteste laget, men det kommer flere dager.
Det ble tydelig at navigatøren ikke var ombord, jeg klarte faktisk å rote meg bort før jeg fant fram til Oksefjorden inn til Tvedestrand, men det ordnet seg og nå ligger jeg fortøyd inne i bokbyen.Jeg har allerede besøkt noen av butikkene og her er det mer enn nok å finne for alle.

torsdag 25. juli 2013

Litt mer vind, men bare litt


Tvistein fyr



Fra Stavern til Jomfruland var det ikke seilvind, varierte mellom 0 og 2 m/s fra nordøst. Det tok seg opp litt etter Jomfruland, vinden dreide på sør-sørøst, så det gikk akkurat med et kryss,
Seilte helt inn i havna i Risør og fant en plass i den indre havna enda kl var 1830. Mange båter i havn, men ganske stille og rolig likevel.


onsdag 24. juli 2013

Ingen vind

Turen fra Åsgårdstrand til Stavern gikk stort sett med motor. De to gangene jeg forsøkte å seile døde vinden bort umiddelbart. Så da ble det motorbåt tur gjennom Vrengen, ut Tønsbergfjorden, forbi Tønsberg Tønne og Svenner før jeg fant en plass i havna i Stavern.







Jeg håper andre motorbåter har bedre støyisolering enn det jeg har. Seiling er en nydelig opplevelse ikke minst stillheten og klukkinga av vannet mot båten. Satser på en bedre seildag i morgen
Forøvrig har det vært regnvær natt til i dag og fram til kl 11  i formiddag, en velkommen skur for de fleste antar jeg. 

tirsdag 23. juli 2013

Ny tur sørover i Norge

Etter et par dager hjemme og på fjellet er, er jeg på tur igjen. Denne gangen skal jeg sørover  mot Tvedestrand.
Sommeren er virkelig kommet. Akkurat nå er det 36,8 grader ute i cockpiten. Jeg lovet meg selv i våres at jeg ikke skulle klage på varmen, men den kunne vært noe bedre fordelt kanskje.
Turen idag fra havna og ned til Åsgårdstrand har gått med motor . I denne varmen er det ikke vind.
For andre gang i år skulle jeg fylle diesel i Åsgårdstrand, men den gang ei. Denne gangen virket kortet mitt, men det var ikke mer diesel igjen i tanken. Dette er for dårlig dersom de ønsker å få besøk.Satser på at havna på Vallø har bedre levering enn dette.

torsdag 18. juli 2013

Siste etappe denne turen

Fra Horten til Havnevik er det 16 nm
Det har tatt hele dagen. Det var egentlig ikke seilvind i det hele tatt, men Ingerto snuste seg fram til litt vind her og der.
Paravanen virket som den skulle og det ble flere makrell til krabbemat.
Jeg startet ikke motoren før Svelviksundet, men derfra og inn var det ikke mulig å finne vind. Etter at seilene var forsvarlig pakket og motoren godt i gang, begynte  det å blåse. Plutselig var det over 8 m/s, men det varte ikke mer enn ca 10 min før alt var stille igjen.
Det ble en langsom slutt på denne turen, men den har vært flott.
Totalt er det blitt 380 nm siden 15 juni.
Alt uten et eneste uhell, bortsett fra at jeg fant den eneste steinen i vannet utenfor Handelsmann Flinks hus på Malø.
Ingerto har gått bra og nå er det klart for en skikkelig vask før hun skal få hvile noen dager.

onsdag 17. juli 2013

Strømstad Horten

En ny flott dag. Fin vind fra vest fram til Søndre Søster. Flott kryss med fart over 6 knop hele tida. en del sjø, men når farten var så god så gjorde det ikke noe.

Struten fyr


Fra Søster og opp til Horten ble vinden mer astabil, dreide på sør og sørøst etter hvert og var i perioder under 2 m/s . Det tok tid, men det var varmt og godt, og jeg ble faktisk litt solbrent.
Turen tok såpass lang tid at jeg ikke var i Horten før kl 18.00, deilig med øl og pizza og ikke minst fotballjentene som slo Tyskland i EM.
En flott dag

tirsdag 16. juli 2013

Endelig vind som passer

Etter noen dagers havneliv, er jeg endelig på tur igjen.
Været er flott, vinden er fra vest og har i løpet av dagen variert mellom 8 og 14m/s. Turen nordover fra Hunnebostrand begynte med motor, faktisk helt til etter Hamburgsund. Derfra og opp til Strømstad gikk det med seil. Riktignok bare genoa, men farten var upåklagelig. Det gikk flere timer med båtfart på over 6 knop.
Etter all vinden de siste dagene var det mye "gammel" sjø, spesielt rundt Gule Humpen var det mye. I tillegg til vel 3 meter bølger kom alle de store motorbåtene (norske) som gravde opp masse, så her gjaldt det å holde seg fast.
Etter å ha passert gjennom Havsteensund og forbi Resø, ble det en flott seilas oppover Kosterfjorden. Dagens høyeste hastighet ble registrert her med 6,7 knop og med vindstyrke på 14,4 fra vest.
Kjempeflott tur. 

mandag 15. juli 2013

Fortsatt kuling

Det er mulig at jeg begynner å bli gammel og litt feig, men vindstyrker opp mot 15 er ikke noe jeg frivillig går ut i. Det er annerledes dersom det kommer når jeg først er ute, men jeg liker det ikke.
Vinden har dreid noe, men står fremdeles på nordvest, så det eneste alternativet er motorkjøring nordover.
Yr.no melder frisk bris, opp mot 10,  dreiende mer vestlig for morgendagen , så da er det kanskje et håp.
Det er ikke mye bevegelse i havna, så det er tydeligvis flere som tenker som meg.

søndag 14. juli 2013

Kuling fra nord

I dag og i morgen er det meldt fra 10 til 15 m/s fra nord-nordvest, dreiende mer på vest etter hvert. De er for heftig vind for meg å gå ut av havna, så jeg blir liggende til det gir seg. Da går ferden nordover igjen. Utover tirsdagen løyer vinden til rundt 8 fra nordvest og dreier på sørvest. Det er mer passende for en gammel mann, så da går jeg ut igjen.
Havneoppholdet skal brukes til vasking og maling i akterkabinen, så dagen går. Jeg regner med at det blir en trimtur i ettermiddag også en bedre middag med spagetti i kveld.
Akterkabinen ble som ny, med sopp/algevask først og så et strøk med hvitmailing.

lørdag 13. juli 2013

Sotekanalens dag








I Hunnebostrand blir Sotekanalens dag feiret lørdag 13.07.
Jeg har aldri sett så mange mennesker og aktivitet i Hunnebostrand som i dag. Havna er full av båter, Gata langs sjøen er full av boder som selger ting en ikke trenger, Alle restaurantene er fulle av folk, sola skinner og stemningen er høy. På torget ved havna har det vært den ene flotte konserten etter den andre, nå utover kvelden begynner antakelig ølteltet på kaia å ta over underholdningen, men det hører jo med.
Ved siden av å være deltaker på evenementet, har jeg hatt en flott rulleskøytetur fram og tilbake til broa over Sotekanalen


Ikke alle har "veskehunder" i båten

fredag 12. juli 2013

Grebbestad - Hunnebostrand



Nordover fra Hamburgø

Båter på svai ved Dannemark


En nydelig dag, sol, over 20 grader i lufta og litt vind fra nordvest dreiende mot vest.
Sjøviken på Hamburgø
Flott seiling, selv om farten i perioder var nærmest like null,så var den i andre perioder over 7 knop. Vinden varierte mellom 0 og 7 m/s. Det er en mengde båter ute, i bukta ved Dannemark var det over 20 båter på svai og sikkert dobbelt så mange til land. Dette er tydeligvis helga da "alle"båtene er ute.
Jeg heiste seil inne i havna i Grebbestad og tok de ned inne i havna i Hunneboistrand. Det blir ikke mye motorkjøring og lading av batterier av sånt. Så nå ligger jeg i havn med strøm tilkoplet båten.
Turen gikk fra Grebbestad, ut gjennom Musøfjorden, utenfor Hamburgø, forbi Dannemark og inn i Grebbestad. En kjent tur, men fremdeles like fin.  

torsdag 11. juli 2013

Super seiling

En fantastisk dag på sjøen.
Etter en runde med klesvask dro jeg ut kl. 11 og opplevde en utrolig dag. Vind fra nordvest utover Kosterfjorden, vinden varierte mellom 4 og 8 og vi suste sørover. Etter mange timers seiling, seilte jeg inn i havna i Grebbestad og fant en plass.
Turen kunne gjerne vart lenger, men tida fram kl 16.30 gav egentlig nok seiltimer i dag. Nydelig vær godt og varmt og masse båter på sjøen.
En perfekt dag.

onsdag 10. juli 2013

Fotsatt Strømstad.

Bussen til Oslo gikk kl 10, så nå er Ingerto og jeg alene igjen. Det har vært to flotte og trivelige uker, og nå blir det stille og monologer en ti framover.
I dag har det blåst helt opp i 18 m/s ute på Kosterfjorden så jeg ligger en natt til i Strømstad før jeg snur baugen sørover igjen.
Ingerto trenger litt vedlikehold og rydding så det passer egentlig bra.
Til tross for sterk nordavind er det forholdsvis varmt og behagelig her inne ved land.

tirsdag 9. juli 2013

Strømstad

Kosterfjorden var meget samarbeidsvillig der vi duvet nordover med genoa og vinden rett i hekken. en flott tur i deilig vær før vi fant en god plass inne i Strømstad havn. Det dro riktignok en del etter hvert som vinden dreide på nord utover natta, men et behagelig opphold. Vi fant også den "nye" Abel, en mektig båt på 43 fot. Det er kanskje ikke helt riktig av en seilfantast å si dette, men den var meget komfortabel og så faktisk ut som en riktig båt til tross for  flybridgen.
Gratulerer med ny båt lillesøster. 

mandag 8. juli 2013

Resø

Ingerto trengte både vann og ladning så vi fant en god plass inne i Resø havn, Det ble både besøk på bakeriet og isbutikken i tillegg til lange turer rundt på øya. Et flott sommerparadis for hyttefolket. Det ble også tid til en etterlengte dusj, sildemiddag og flott gitarspill fra nasbobåten utover kvelden. 

søndag 7. juli 2013

Amundholmen

Kjempefin seiling med vind fra sør-sørvest opp mot 9 m/s nordover fra Flatskjær. Indre lei hele veien for fulle seil. flott tur. Målet var havna på Resø, men der var det helt fullt, så vi måtte ut på leting etter uthavn Vi fant en flott plass sørvest for Resø, rett utenfor innløpet til Havsteensund, Amundholmen




Dannemark

Flott seiling om enn noe kort fra Hunnebostrand og opp til Flatskjær ved Dannemark. Flott plassering med langsiden mot fjell. Det eneste som manglet var at vinden ikke dreide, så vi fikk den på tvers av båten. Det var deilig sommer på land og vi hadde en flott dag. i uthavn.




fredag 5. juli 2013

Hunnebostrand

Landligge, surt vær ute på sjøen. bra i havna. God til til tur både tilfots og på rulleskøyter.
Hunnebostrand har en flott kløft, spennende og trang. et interessant steinhoggermuseum og en fin fiskebutikk som alle er vel verdt et besøk.
Utover dagen bedret været seg og livet ble til en flott sommerdag.


En fantastisk fin steinkule, steinhoggeren på bilde har brukt to sommere på å lage den med hammer og meisel

torsdag 4. juli 2013

Grått, kaldt og vått

Det svinger fort fra deilig gårdsdag til en tåkete, kald og småregnende dag. Vi dro gjennom Soten kanalen og skulle seile litt nordover for å finne en uthavn. Etter ca en time var det nok, vinden var mellom 2 og 5 og kom fra sørvest. Lens nordover med lite vind og regnvær var rett og slett kjedelig og kaldt. Vi snudde, gikk i havn i Hunnebostrand og koplet inn varmovnen. Det er etter hvert blitt levelig temperatur inne og med en god middag godt plassert, er tilværelsen behagelig igjen. Matrosen har selvsagt fått sine fotturer i dag også så nå er ve begge mette, varme og godt "nøgde" med dagen.
Det kommer nye sjanser til uthavner i morgen, så følg med.

onsdag 3. juli 2013

En deilig dag

Nydelig seiltur fra Fiskebeckskil til Kungshamn. Flott vind 4-8 fra Sørvest. Deilig vær og varm luft. Det ble faktisk tatt i bruk shorts underveis.Flott slør over Lysekilsfjorden, på innsiden av Kornø, rundt Malmøn og  avslutning med et fartsfyllt kryss fram til Kungshamn.
Matrosen har tatt i bruk sine gamle speiderkunster og sørger for nytt snøre på hanken til kaffekjelen. Det gamle fallt ikke i smak, kanhende på grunn av manglende vask de siste tre årene.
Meteorologene begynner å få rett. Nå sitter vi i cockpiten i et forsiktig regnvær, som riktignok et to timer for tidlig, men det er bra temperatur og det skal bli en fin dag i morgen også. 

tirsdag 2. juli 2013

Sterk sørvest

Fra Elløs gjennom Malø strømmar ut i Koljefjorden, flott seiling på genoa i ca 7 knop med 15 m/s i hekken opp oppover til Strømmarna. Trangt sund med mye strøm, men det gikk flott for motor, forbi Bassholmen og under Kjellevikbroen, 15,4 m høy (vi er 14,7) så det gikk akkurat. Seiling ut til Lysekilsfjorden der vi dreide vestover og fikk alle de 15 sekundmeteren rett i baugen. Vi tutlet fram med motor mot vind og bølger og kom inn i havna i Fiskebeckskil. Her ble vi møtt av havnevakta som geleidet oss inn i en ledig bås for fortøyning. Nydelig vær, mye vind, men varm sol.
I Fiskebeckskil har vi fått tilfredsstilt vår trimme behov. Matrosen med lengrefotturer og jeg med rulleskøytetur til Grunnsund og tilbake.
Nå nyter vi sommeren og ser fram til en krabbemiddag. 

mandag 1. juli 2013

Handelsmann Flinks hus

Etter en rolig natt og deilig morgen i uthavn, dro vi gjennom Molløsund og seilte derfra opp forbi Gullholmen og inn i Elløsfjorden. Der gikk vi inn i Maløs strømmar og fra til Handelsmann Flink. En flott tur med vind fra sørvest. I perioder gikk det skikkelig fort og i andre perioder duvet vi stille avgårde med slappe seil. Etter en liten pause og en deilig is dro vi tilbake til Elløs og krøp i le for vinden. Her er det stille og fint