søndag 29. august 2010

Bolærne - Engelsviken - Horten

Lørdagen var flott,men bare sør for Fuglehuk. Jeg brukte dagen til å seile mellom skjær og holmer utenfor Bolærne. Ut på dagen kom et skikkelig uvær med lyn og regn.
 Jeg dro over fjorden i håp om å slippe unna og kom akkurat inn i Engelsviken som siste båt før været slo til. I havna møtte jeg en gjeng fra Tofte som var på guttetur for å fiske krabber. En riktig trivelig kveld.
Søndagen hadde jeg planlagt tur opp til Havnevik, men vinden var svak og ustabil og som det går fram av bildet var været middels talt vekslende. De svarte skyene overfalt meg og forsøket på å stikke unna i 5 knops fart var mislykket. Det lynte, haglet og regnet som jeg aldri har opplevd det. Skypumpa holdt seg heldigvis på avstand, men den var lett å høre. Vinden gikk fra 3 m/s til 17 i løpet av et øyeblikk og regnet trommet på vannet så det ble helt flatt. Gjett om jeg ble våt og kald. Seildressen holdt ikke mål når været virkelig slo til.
Det var skummelt og skremmende, men spennende og krevende også. en kjempeopplevelse å tenke tilbake på nå som jeg sitter med tørre klær og varm kaffe i Horten.
Turen til Havnevik tas i morgen tidlig. Da er det bare meldt regnbyger og klærne mine er forhåpentligvis tørre til da.

fredag 27. august 2010

Mange dager uten nettforbindelse

Nå ligger jeg på Bolærne etter en flott tur fra Strømstad. Vinden var riktignok nordøst, men det gikk på kryss og slør oppover i relativt fin fart. En rolig og fin overfart.
For å rekapitulere de siste dagene, så var jeg i Kungshavn og gjorde et forsøk på å komme til Lysekil. Det gikk forholdsvis greitt helt til jeg hadde kommet gjennom sundet på innsiden av Malmøn. Der traff jeg hele Skagerak, 17m/s og 2,5 - 3 m bølger.
Det ble for tøfft, jeg snudde og tuslet tilbake til Kungshamn.
Dagen etter gikk jeg Sotekanalen opp til Hunnsbostrand.
Derfra til Grebbestad

Turen opp til Grebbestad var fantastisk. Jeg seilte mellom alle øyer og skjær utenfor Fjellbacka hele dagen. Nydelig vær og akkurat passe vind til å prøve ut finseiling mellom holmer og skjær.

Jeg fant en god bryggeplass i Grebbestad og ventet på den varslede stormen. Den kom, det ble ikke mye soving, båter slet seg, en sank og skikkelig med bråk fra vind og bølger.
Jeg lå på innsiden av en molo og fikk vinden på tvers. Båten la seg ned omtrent som å gå i 6 knop. Dette varte to netter og en dag.
Dagen etter fikk jeg endelig sett på Grebbestad, et flott sted. Absolutt verdt et besøk.
Fra Grebbestad gikk ferden videre til Strømstad.

Det var motvind.så Kosterfjorden ble lang med mye kryss.
Før det passerte jeg Gula Humpen. Den gjorde ikke skam på navnet sitt. Det var masse gammel sjø fra stormen og bølgene var over 3 meter. Det rullet bra.
Den siste dagen gikk som jeg begynte med over fjorden til Bolærne.

lørdag 21. august 2010

Hunnebostrand, Kungshamn og Smøgen

Fredag hadde kuling og regn. Jeg gikk for motor til Hunnebostrand. Der var sommeren over og alt nede ved havna var stengt. Det var ikke mer en to båter der, så jeg spiste og gikk videre til Kungshamn gjennom kanalen. Vindmåleren lå jamt på 14 m/s, så det ble ikke noe seiling. Det var likevel en flott tur med litt mye sjø

I dag startet dagen med den samme kulingen og kraftig regn. Ut på formiddagen lettet været litt så jeg tok ferge til Smøgen , fikk sett på alle tilbudene på klær jeg ikke trengte, spist litt og kjøpt med med krabber til middag. Nå sitter jeg i båten og surfer på et åpent nett.. Værmeldingen for området forsetter på samme måte. Litt beder i morgen og så kuling og regn.  Dette blir antakelig endepunktet for turen. Været ser beder ut oppover Oslofjorden, så akkurat nå ser ut som om jeg drar nordover igjen i morgen.

torsdag 19. august 2010

Lavtrykk, migrene og styrtregn

Det var ingen god morgen å våkne opp til. Barometeret faller og lavtrykket gir migrene. I tillegg var det styrtregn og sørøstlig vind opp mot kuling.
Etter en lang dag med Imigran og bøker, er jeg fremdeles i Fjellbacka.
Det er egentlig litt deprimerende fordi stedet er preget av at sommeren er slutt. Mange av forretningene som ikke har stengt,  har sluttsalg før de skal stenge for høsten. Det er selvsagt hyggelig for de som kjøper noe, men byen får et eget preg når de fleste forretningene har skilt med "Stengt for vinteren"
Det ser ut som om prosjektet mitt med Læsø må utsettes. Værmeldingen for de nærmeste dagene og neste uke viser bare regn og mye vind jo lenger sør jeg kommer.
Jeg skal sjekke de siste langtidsvarslene før jeg bestemmer meg, men nå tyder mye på at Hunnebostrand eller Smøgen blir enden på denne turen før jeg drar nordover igjen.
Det er forøvrig trivelig i båten med radio, bøker pc og varmeapparat.

onsdag 18. august 2010

Ny flott dag

Migrenen ga seg med Imigran, dro fra Strømstad kl. 10.oo og hadde en flott tur gjennom Kostersundet.
Vinden kom fra sørøst, så hele sundet gikk på et langt slag. Hastighet opp mot 7 knop og vind mellom 7 og 12 m/s.

Gjennom Havstensund og ut i Gula Humpen, helt flatt vann og god vind, tok i leia ut om Bremskjær fyr og var en tur ute ved Vederøarna før jeg krysset inn til Fjellbacka.
Ligger i havn og har nettopp av sluttet middagen med broccoli og "havskreftor".
Brukbart vær og fin temperatur. Regn er med Kungshavn eller Lysekil i løpet av morgendagen

tirsdag 17. august 2010

Migrene er fremdeles noe dritt

Jeg er fortsatt i Strømstad, forhåpenligvis ikke lenger enn til i morgen.
Etter en sprøyte og mange timer i senga er hodet i ferd med å bedre seg.

Gjøvikensere finnes overalt, nabobåten er et eksempel. Riktig hyggelig mann, så ettermiddagen kan bli ok.
Været er som i går, litt sol, litt regn og en del vind.

mandag 16. august 2010

Flott dag

Etter å ha passert bruene i Tønsberg kl 0900, spist og kommet ut av kanalen, var kl. ca 10.30. Etter 6 spennende timer er jeg fortøyd i Strømstad.

Flott vind, varierte mellom 7 og 14 m/s, nordnordøst ga akterlig slør nesten hele veien. Jeg seilte kun på forseilet, men likevel var vi oppe i over 6,5 knop. Siden vinden var østlig var det nesten ikke bølger, så vi suste framover. Etter å ha lagt til tok det mindre enn en halvtime før regnet øste ned.
Til tross for en migrene som ikke vil gi seg har dette vært en flott dag.

søndag 15. august 2010

På tur mot Strømstad

Det blåser liten kuling inne i Grimestadbukta. Værmeldingen sier at det skal løye litt utover dagen, så jeg ligger foreløpig å venter. Dersom det fortsetter, blir det en kort tur opp Vrengensundet i ly av vinden, til Tønsberg med et nytt forsøk i morgen, men jeg håper det går i dag..
Det gikk ikke. Migrenen og jeg er i Tønsberg. Forhåpentlig gir migrenen seg til i morgen slik at jeg kan gjøre et nytt forsøk. Det skal fortsatt blåse frisk bris fra nordøst, men med revede seil går det bra.

lørdag 14. august 2010

Tilbake på Tjøme

En flott dag på sjøen, nydelig vær,fin vind og god temperatur.
Dagens etappe ble til Grimestadbukta. Jeg hadde mange forsøk på uthavner underveis, men dette var dagen for alle båteiere. Jeg har ikke sett så mange båter ute i hele sommer, så det var fullt overalt. Heldigvis fant jeg en plass i bukta før mørket ble slik at det var vanskelig å se. Regner med at dette var siste store utfartsdag og at det blir bedre plass utover i uka.
Ingerto og jeg koste oss nedover fra Svelvik, med et forsiktig rev i storseilet suste vi framover i fin fart. Bortsett fra letinga etter havneplass var dagens gjennomsnittsfart 5,5 knop. Det er slettes ikke galt for oss.
Turen går videre til Strømstad i morgen. Det er meldt nordøstlig vind opp mot frisk bris, så deet blir en fin tur.

fredag 13. august 2010

Ut på tur - aldri sur

Etter en uke med barnebarn og en uke hjemme, sitter jeg i båten i havna og gleder meg til en ny tur nedover svenskekysten. Hvor langt jeg kommer er ikke klart, men målet er Læsø i Danmark. Det avhenger av vind og vær og antakelig er det i lengste laget, men vi prøver. Dersom ICE nettet virker i Sverige kommer det jevnlige rapporter hvis ikke blir det en oppsummering etter at jeg har kommet hjem igjen i begynnelsen av september.
Den nye pc´n virker veldig bra, men nettet er fremdeles ustabilt, kan hende løsningen er en bedre antenne eller en router. Det skal utforskes i løpet av vintersesongen

tirsdag 3. august 2010

Barnebarn

Gårsdagens tur gikk fra Tønsberg til Grimestadbukta. Været var flott, men vinden midt i mot da vi gikk ut Tønsbergfjorden og gjennom Vrengensundet.
Innerst i Grimestadbukta er det en båtplass med to fine gjestepasser.Her blir vi liggende så lenge mormor vil.

søndag 1. august 2010

Smak av sommer

En nydelig dag i Horten, flott sol, bra vind og god temperatur. Etter en fin tur på Karjohansvern sitter vi nå å soler oss i båten. Planen for dagen er et kort legg til Tønsberg, enten gjennom kanalen og under broene eller gjennom Vrengensundet og opp Tønsbergfjorden.
Akkurat nå er båtlivet flott, men når vi kommer utpå så blir det jakker og og kaldt i vinden, men værmeldingen sier at vi skal få en fin kveld med sol og varme i Tønsberg.