fredag 23. oktober 2009

Båten er på land


Her er årsaken til bråstoppen i Svelviksundet.
En glassfiberforsterket lastereim som pakket propellen helt inn. Det virker som om propellen slapp unna uten skader, men det ser jeg på til våren.
Ellers er båten vinterkonservert, alt trykkvann er tømt, toalett og septiktank er behandlet med frostvæske, motoren er kjørt gjennom med ferskvann (etterat termostaten var tatt ut) og frostsikret ned til -30 grader. Så kaldt blir det vel neppe i Svelvik.
Skroget er spylt med høytrykkspyler. Det er ingen tegn til plastpest, men noe ujevnt bunnstoff som må skrapes bedre til våren. Til slutt er stativet satt på og pressenningen lagt over. Hele båten er tømt, og varmelist står på for å tørke og forhindre mugg.
Selv om jeg er ganske fornøyd med å klargjort alt, er det vemodig å se båten stå der på land og samtidig vite at det er 5 månder til april. Jeg regner med en tur til for å sjekke alle detaljer, sørge for at pressenningen ligger godt nok og ta noen bilder.

torsdag 15. oktober 2009

Sesongen er over


Årets seilsesong fikk en brå slutt midt i Svelviksundet. Ett eller annet kom i propellen og båten mistet nesten all kraft. Heldigvis var det ikke full motstrøm, så jeg kom gjennom sundet og fikk lagt til. Etter en liten pause skulle jeg videre, men da ville ikke propellen gå rundt mer. Det ble ikke den avslutningen jeg ønsket, men slutt er det.
Båten må heises opp og det er mulig å ha den liggende på land i Svelvik gjennom vinteren. Alle planer om boblehavn ble raskt glemt, og vi heiser på fredag.
Bortsett fra en kjedelig avslutning var dagen flott. Rim på dekket om morgenen. Varierende vind fra 0 til 8m/s og flott vær, men kaldt så det holdt. Jeg fikk tatt bra farvel med båten og fjorden, så nå er det bare heising, og vinterkonservering igjen før vinteren kan senke seg og skiene tas fram.
De videre innleggene på bloggen vil handle om vinterkonservering, med dokumentasjon i form av bilder. Håper dere som har fulgt med i sommer har hatt like stor glede av dette som meg. Bloggen har hatt nesten 700 besøk . De fleste av folk jeg kjenner, i tillegg har det vært en helt ukjent, men trofast svensk leser (ta gjerne kontakt pr mail). Seillivet starter opp igjen i april viss alt går bra, så da møtes vi igjen.

TAKK FOR I SOMMER


tirsdag 13. oktober 2009

Høstseiling

Det er flott vær, god sol, men kaldt. Idag var det rim på dekket.
Selvom jeg hadde på meg det meste jeg har av klær, er det bitende kaldt.
Vinden varierer mellom 7 og 11 m/s så farten er det ikke noe å si på, men opplevelsen er for spesielt interesserte.
Jeg har som sedvanlig krysset rundt på Breiangen etter en tur til Holmestrand for å fylle diesel. Nå ligger jeg i Horten med varmelista på, men ingen skal få meg til å tro at det er veldig behagelig inneklima i båten. Morgendagen ser like fin ut, like kaldt, men litt mindre vind.
Det ser ut som om det blir den siste seildagen denne sesongen, så den kommer til å starte tidlig og vare hele dagen. Regner med å forlate båten i morgen kveld, reise hjem og få med meg det som trengs for å klargjøre den for vinteropphold i vannet.

mandag 12. oktober 2009

Siste tur??

Jeg er tilbake i båten, har brukt mandagen til å se etter varmelist, ovn og støvler. Alt er handlet inn, utrolig hvor mye bedre tilværelsen blir når det ikke er gørrkaldt hele tida . Jeg kom ikke ned i båten før klokka var 4 og blir liggende i Havnevik til i morgen. Da går turen til Kambo for å høre om det er ledige plasser i havna neste sesong, Så blir det litt seiling rundt på Breiangen kanskje en tur innom Horten for siste gang denne sesongen, men vær og vind samt temeratur avgjør hvor lenge jeg blir ute. Akkurat nå er det en regn og vindbyge, vinden er oppe i 15 m/s inne i havna og regnet kommer vannrett. Det kjennes som om sesongen klart er på hell, men det er meldt sol og fin vind både i morgen og på onsdag, så litt er det igjen likevel.

lørdag 3. oktober 2009

Hjemreise


Fredagen var like fin som resten av uka. Litt dårlig med vind på morgenen, ga fiskemuligheter. Det var alt for mye sel på fiskeplassen min til at det ble mer enn tre torsker, men det holder til en liten middag.

Seilingen var flott, selv om det var vind fra nord og jeg skulle opp fjorden. Jeg brukte seil nesten helt inn til Svelvik og heiste de igjen på innsiden av sundet.
Litt vemodig at det kaskje er siste gang i år, men håpet om varmt og fint vær er fortsatt tilstede. De nærmeste dagene blir jeg hjemme, kanskje en liten dagstur på Mjøsa kan være noe før båtene der skal settes på land.

torsdag 1. oktober 2009

Oktober


1. oktober startet med sterk vind og regn. Det var riktig utrivelig, men ut på dagen skjedde det ting. Sola kom fram og vinden ga seg til et akseptabelt nivå.
Det blåste veldig ujevnt med vindstyrke mellom 4 og 10 m/s, snittet var på vel 7m/s så det gikk unna også i dag. Høyeste loggførte hastighet var 6,4 knop.

Utover ettermiddagen begynte sola virkelig å varme, så da jeg for andre gang på kort tid la til i Horten var det nesten sommer igjen ( kun for en kort stund). Da sola gikk ned falt temperaturen og er nå på ca 6 grader.
Seilingen i dag har nok en gang vært på Breiangen. Jeg begynner å bli godt kjent nå. Morgendagen ser fin ut, men helga er dårlig.
Jeg regner med å legge til i Havnevik i løpet av ettermiddagen for så å ta en tur hjemover igjen.
Det har vært noen flotte dager, som frister til gjenntakelse